about me

Friday, September 12, 2008

Kenangan Ramadhan Yang Lalu..


hmm...ari ni da masuk ari yg ke 11 Ramadhan..begitu cpt mase berlalu..
baru rase mcm semalam je dgr pengumuman puasa..huhu
mcm biase la klau berpuase kt tpt yg bukan rumah namanye maka perasaan rindu utk bpuase kt umah tu makin menebal..bukak pose sama2 ng famili mmg satu nikmat yg susah utk diungkapkan..
tibe2 teringat zaman berpose mase kecik2 dlu..balik dari tadika je..cakap ngan mak..`mak,bole x yah nk bukak pose..lapar r.."mak pun faham2 je karenah anak die sorang ni..maka dgn perasaan yg tidak ada segan silunyer,aku pn melantak nasi yg ade..haha..tu mase kecik2 r..klau dh bsr skg ni,pnt sket nk berbukak..gedikla namanyer..haha..

Masa sekolah rendah plak..macam ade improvemnt sket..hehe..memandangkan kwn2 sebayaku berusaha utk pose,maka aku pun harus tunjukkan pada diorang yg aku pun bole bertahan gk..ish2(patutnye puasa kerana Allah..ni nk buktikan kebolehan sndiri plak..)P/s:waktu ini,watak dalam cerita ini belum mengerti sepenuhnyer erti Ramadhan...tapi,ble dh ptg tu,lembek semacam..dan yg paling x tahan skali adalah ble nk tunggu azan..aku tunggu dpn makanan tu,tenung makanan yg ade dpn mata mengharapkan azan berkumandang dan aku bole makan!!!nikmat yg dinanti2...pastu ble perut dh kenyang mulela mengantuk..

Kt sekolah menengah,len plak citer..nama pun sekolah menengah,dh besar dh pun,klau x pose tu,faham2 jela..mase ni la baru nk mghargai sket bulan Ramadhan..tapi,kelemahan yg ketara adalah ble nk bangun sahur..Ya Allah..mata ni macam susoh benor nk bukaak..bangun tu memang bangun..tapi,kdg2 makan sahur sambil mata tertutup..haha..tp,bole kirela berapa kali bgn sahur dgn mata terbukak luas dan muka ceria berseri2...
Keesokan harinyer,kalu bulan pose tu adalah waktu persekolahan,maka memang kebanyakan masaku dihabiskan di sekolah kecuali ari jumaat dan sabtu..petangnyer,cam biase tolong mak masak utk berbuka...waktu ni mmg menyeronokkan..sbb bole hidu bau2 yg enak..(alamak..x bole hidu lebih2...kang x psl2 terbatal plak pose)
Malamnyer plak,solat terawih..mmg best gle g solat terawih ni..sebab...jeng2..ade plak sebab2nyer tu..hehe
1)of course,solat terawih beramai2 ni menyeronokkan sbb bole feel nikmat jemaah tu..
2)and di sini la kte dpt mengeratkan silaturrahim...kdg2 terjumpa jiran,cikgu..n yg best tu kalau jumpe member..haha..
3)kdg2,di sinila tempat pertemuan dgn org yg x disangka2..jeng3..sapekah orang tu?..sape2la..x perlu nk gtau sumenyer..huhu.

Zaman matrikulasi + universiti:
dah masuk alam yg mencabar ni,kalau x mngerti jugak erti sbnr ramadhan,xtaula nk ckp pe..tapi,xpe,masih ade kesempatan utk kte mempelajari dan mendalami erti sebenar Ramadahn..(aku pun ingin mengingatkan diriku sendiri)

Sume orang dh tau yg dalam bulan Ramadhan ni,sume umat Islam diwajibkan berpuasa..dan dalam bulan Ramadhan ini jugela,Al-quran diturunkan..seperti dinyatakan dalam surah Al-Baqarah(ayat 185)..maka kite digalakkan memperbanyakkan amalan kite di bulan pose ni..
Sume orang sedia maklum dalam bulan ini,sume umat Islam(InsyaAllah)menanti2kan malam Lailatul Qadar,...tapi,kdg aku tertanyer diri ini..cukupkah amalan ku utk membolahkan ku menjadi salah seorang hambaNya yg layak utk merasai nikmat malam Lailatul Qadar(malam yg lbey baik dari seribu bulan)..huhu...mana x nyer,kdg2 waktu siang kite dh dihabiskan ngan tdo..lagi2 kalau kte dlm keadaan yg kurang sihat..lagi2la mnjadi..malam plak..kalau dh kenyang sgt berbukak,pagi tu mesti x smpt nk bangun utk sahur apatah lagi utk solat tengah malam..hmmm...

Kdg2 terfikir sejenak,adakah ini merupakan Ramadhan terakhir buatku?sempat x lagi utk aku menemuimu Ramadhan kerana ku tahu bulan ini merupakan bulan yg diberi keistimewaan oleh Allah SWT..sesungguhnya dalam bulan ini la,doa2 kite akan dimakbulkan oleh Allah SWT..seperti dinyatakan dlm hadis Abu Hurairah ra meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda:Terdapat 3 jenis orang yg doa mereka tidak ditolak iaitu orang yg berpuasa sehinggalah mereka berbuka puasa,imam(penguasa) yang adil, dan orang yg dizalimi kerana doanya itu Allah mengangkatnya melepasi awan dan membukakan baginya pintu-pintu langit dan Allah berfirman:Daku bersumpah demi kemuliaanKu,sesungguhnya Daku pasti menolongmu walaupun pada suatu masa nanti...

Diharapkan..bulan Ramadhan kali ini lebih baik dari bulan yg sebelumnya..dan ku mengharapkan rahmat dan keberkatan dariMu,Ya Allah..Aminn....

5 comments:

madno said...

time bulan ramadhan nih la kite kena jaga diri dari maksiat dan perbanyakkan amalan. Mudah2han amalan kita diterima oleh AlLah s.w.t....

marmasri said...

em..betul..moga kte sama2 peroleh petunjuk dan keberkatan dari Yang Maha Esa...

marwan masri said...

uihhh ...
sume dah berblog ...
ape cite nih ???
btw beso gile gambo header !!!
hahahaha ...

marmasri said...

haha..tau xpe...besor gler..em,yela..nnt yah tukar r gmbar tu...

Skira said...

hahaha
rase cam klakar plak famiy
k.mar pon pggl kak mar 'yah'.
-anotheer yah- lol.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...